panorama 

Storžič (2132 m) - zimska tura

 

sobota, 25. februar 2017

 

 

Storžič je najvišja gora v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Vrh je od vsepovsod videti kot lepo oblikovan stožec, po katerem je gora verjetno tudi dobila ime. Na vršnem pobočju se proti jugu spuščajo travnate strmali, medtem ko ga nižje pokriva gozd. Proti zahodu se niža v ozkem in dolgem grebenu, imenovanem Psica, do prelaza Mala Poljana (1325 m). Na severu pada s stenami in žlebovi v dolino Lomščice, proti vzhodu pa se s krajšim skalnim grebenom navezuje na Bašeljski vrh (1744 m). Od osrednjega gorstva ga loči dolina Kokre.


Z avtoceste Ljubljana - Jesenice (velja tudi za smer Jesenice – Ljubljana) se usmerimo na izvoz Kranj – vzhod. Z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču Preddvora, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, nadaljujemo na označenem križišču desno (levo Bašelj), ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas (cca 250 m), kjer se nahaja večje označeno parkirišče.


Tura velja na nekaterih mestih za zelo zahtevno (nevarnost zdrsa). Premagati je potrebno 1532 višinskih metrov in je primerna za gornike z dobro kondicijo in veliko »sape«.


S seboj je potrebno vzeti zimsko opremo (dereze, cepin, čelado,...) in vse kar sodi k obvezni zimski opremi. Za vrv in lavinski trojček se dogovorimo pred turo. V primeru slabega vremena bomo turo priredili vremenskim razmeram.


Dobimo se ob 7. uri  na parkirišču nad vasjo Mače.

 

Franc Koželj
041 716 430