panorama 

Sveta Ana nad Ribnico

 

sobota, 14. maj 2022

 

 

Ribniško polje na zahodu Dolenjske je ujeto med razpotegnjena kraška hrbta: na eni strani se nad njim dviga 1254 metrov visoka Velika gora, na drugi pa slabih tristo metrov nižja Mala gora. Ta je imela nekoč pomembno vlogo, saj je ob turških vpadih na njej zagorel kres, ki je novico o bližajoči se »hudi uri« sporočil naprej proti Ljubljani. Veliko zanimivega bi nam lahko povedala tudi cerkev sv. Ane, ki je danes priljubljena izletniška točka.

 

Od jamarskega doma, ob katerem se nahaja Francetova jama, se bomo povzpeli do cerkve sv. Ane, nato pa se bomo spustili do spomenika, ki je posvečen TIGR-u.

 

Letos bo minilo 81 let od prvega spopada na slovenskih tleh po razkosanju predvojne Dravske banovine, saj je 13. maja 1941 prišlo do boja med okupatorjem in borci za svobodo. Italijanska karabinjerska patrulja je namreč v Lovšinovi lovski koči na Mali gori nad Ribnico presenetila tri dobro oborožene pripadnike primorske narodnoobrambne organizacije TIGR. V spopadu je padel vojaški vodja tigrovcev Danilo Zelen. Italijani so zajeli hudo ranjenega Ferda Kravanjo, Anton Majnik pa jim je zvezan ušel.

 

Dobimo se ob 10.00 uri na parkirišču pred cerkvijo v Ribnici. Hoje s postanki bo približno 3 ure. Priporočljive so pohodne palice, v primeru dežja pa še gamaše.

 

Predvidoma ob 16. uri bo pri kapelici v gozdu sv. maša in nato pri spomeniku  ob 17. uri spominska slovesnost.

 

Rajko Peterlin
031 383 444