panorama 

Mala Ponca (1925 m)

 

 

sobota, 28. avgust 2021

 

 

Mala Ponca se nahaja med Planico in Belopeškimi jezeri. Čeprav je vrh nižji od sosednje Visoke Ponce, nam vseeno nudi lep razgled na Mangart, Vevnico, Visoko Ponco in Ciprnik. Ob lepem vremenu pa razgled seže od Karnijskih Alp, prek Ziljskih Alp do Visokih Tur.

 

Dobimo se ob 6. uri pred mejnim prehodom Rateče. Odpeljali se bomo do parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.

 

S parkirišča nas razmeroma široka in dobro markirana pot v zmernem vzponu skozi gozd v dobri uri pripelje do planinske koče Zacchi. Gozdna pot nas višje vodi do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Belopeška jezera in okoliške gore. Nekaj korakov naprej se nam z leve strani priključi markirana pot od Spodnjega Belopeškega jezera, po kateri se bomo lahko vračali v dolino. Pot nas višje pripelje do izrazite grape, ki se spušča skoraj z vrha Male Ponce, nato pa se povsem približamo mejnemu grebenu, kjer opazimo številne stolpiče. Po krajšem vzponu pridemo na vrh grape med dva stolpiča Male Ponce, od koder je do vrha še nekaj minut zahtevnejše hoje.

 

Alternativa za povratek je spust proti Planici. V tem primeru bo organiziran prevoz voznikov na izhodišče.

 

Hoje s postanki bo 7 do 8 ur. Nujna je dobra obutev in pohodne palice.

 


Andrej Hernec
041 327 845