panorama 

"Prijetno domače" (pohod po občini Ivančna Gorica)

 

sobota, 8. marec 2014

 

 

Krožna pešpot »Prijetno domače« je povezovalna pot po krajevnih skupnostih okrog občinskega središča. Na celotni poti je 12 informativnih tabel z žigi. Pot je dolga 115 km in nam razkriva znamenitosti in lepote naše občine.

Zbrali se bomo ob 8. uri na parkirišču pred NLB v Ivančni Gorici.

 

Prehodili bomo del poti. Kateri del pa bo odvisno od vremena, višine snega in želja udeležencev.

 

Turo naj bi zaključili po šestih urah hoda.

 

S seboj prinesite dobro voljo in opremo, ki bo primerna za ta letni čas.

 

 

Vodnik:

 

Janez Mežan
041 395 001

 

 

POROČILO O OPRAVLJENI TURI:

 

 

Praznični dan za gorniški klub Limberk se je začel s turo po delu poti "Prijetno domače" v okolici Ambrusa. Pot se je pričela pri lovski koči Ratenca, čez 60 udeležencev pa je ogrel prvi vzpon proti Boveljski gori. Pod vodstvom Janeza Mežana je sledil adrenalinski spust po vrvi v Vodno jamo pri Korinju (dolžina 191 m, globina 90 m). Potem smo se preko Dularjevega in Savčjega hriba napotili do še ene značilne kraške jame - Kalske zijalke (dolžina 145 m, globina 47 m). Obe jami sta navdušili s svojo velikostjo in lepotami podzemnega sveta. Preko Ambrusa smo "pripotovali" do Kamnega Vrha.

 

Tam je bilo ob sodelovanju Turističnega društva Ambrus in številnih domačinov vse pripravljeno za slovesnost odkritja in blagoslova Aljaževega stolpiča z vpisno knjigo obiskovalcev.

 

V slavnostnem kulturnem programu so sodelovali učenci Osnovne šole Ambrus, Moški pevski zbor kulturno športnega društva Dob in Moški pevski zbor Ambrus. V prekrasni naravni kulisi je odmevala državna in skalaška himna, pa Oj triglav moj dom, Hišica draga domača, Eno devo le bom ljubil... Številne pohodnike, skalaše, povabljene goste in domačine so nagovorili župan občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad, predsednica Turističnega društva Ambrus ga. Jožica Blatnik in predsednik GK Limberk Marjan Perme, ki je predstavil delovanje kluba in simboliko Aljaževih stolpičev. Po odkritju in blagoslovu Aljaževega stolpiča je sledil še prvi vpis v vpisno knjigo in ogled stolpiča do katerega vodi pot ob jeklenici.

 

Po končani slovesnosti je bilo pri lovski koči še družabno srečanje. To je bil dan, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Turističnemu društvu Ambrus in prijaznim domačinom se najlepše zahvaljujemo za pomoč pri postavitvi stolpiča in organizaciji slovesnosti.