panorama 

Kurji vrh (1762 m)

 

sobota,  26. avgust 2017

 

 

Divji svet v senci Martuljških gora je gozdnat in prepreden s številnimi kolovozi. Višje gremo, strmejša so pobočja in vedno bolj skalnata. Če imate radi samoto in radi odkrivate odmaknjene predele naših Alp, potem je obisk Kurjega vrha prava izbira.


Dobimo se ob 6.30 na parkirišču pri jezeru Jasna v Kranjski Gori.


Začeli bomo mimo vikendov do Rogarjevega grabna. Pot se tam strmo vije v okljukih skozi gozd. Hitro pridobivamo na višini. Sčasoma se pot rahlo "unese". Na gozdnati ravnici bomo na skali opazili markacijo PP. Od tam naprej je pot vse bolj strma in naporna. Smreke zamenjajo macesni in pritlikavi borovci. Po dobrih treh urah bomo dosegli vrh, ki je travnat in razgleden. Pogled se nam bo odpiral na kolosej Martuljkovih gora.

 

Z vrha bomo sestopili v bližnjo škrbino in nato na melišče, kjer se že vidi planina Jasenje. Na koncu melišča, pod Rigljico, zavije pot v gozd in se spusti do lovske koče. Prečkali bomo markirano pot do Izvira pri Mrzlih vodah. Izvir vre izpod skalovja in se igrivo preliva preko skal, poraščenih z mahom, zato ga imenujejo »Mahovje«. Turo bomo zaključili v Gozd Martuljku, od koder bo organiziran prevoz voznikov na izhodišče.

 

Hoje s postanki bo 8 do 9 ur. Nujna je dobra obutev in pohodne palice.

 

 

Andrej Hernec
041 327 845