panorama 

Klek (1181 m)

 

sobota, 10. junij 2023

 

 

Naš cilj bo impresivna gora Klek v bližini Ogulina ali Gora spalnega velikana, kot ji pravijo domačini.

 

Do Ogulina lahko pridemo po avtocesti do Zagreba in naprej do Bosiljevega, tam zavijemo na avtocesto proti Splitu. Avtocesto zapustimo pri odcepu za Ogulin. Druga možnost je po stari magistralki preko Dolenjskih Toplic, Črnomlja in Vinice do Bosiljevega. Nato postopoma enako kot v prvem primeru. V Ogulinu poiščemo ulico Vučići (ulica je ob krožišču) in se po njej peljemo do manjšega parkirišča, kjer bomo opazili planinske oznake. Tam se dobimo ob 7. uri.

 

V 17. stoletju je baron Janez Vajkard Valvazor napisal legendo o tem, kako je nastala gora Klek. V tistih starih časih, ko so bogovi in velikani živeli na zemlji, je prišlo do prepira med njimi. Razlog je v tem, da so bogovi vzeli vso hrano in pijačo zase in pustili velikane stradati. Eden od velikanov Klek se je uprl in se boril z bogom Volos-om. Bog Volos ga je kaznoval, ker se je upal upreti in ga s čarobnim mečem spremenil v kamen. V težkih trenutkih obračanja v kamen in čudovito goro je Klek obljubil, da se bo nekega dne prebudil in se maščeval. Med nevihtnimi dnevi na Klek prihajajo čarovnice, ki poskušajo prebuditi uspavanega velikana. Tako Ivan Valvasor.

Hoja je zahtevna (Ferdina staza) in traja s postanki približno 8 ur. Na višini 1000 m je planinska koča, ki je oskrbovana samo s pijačo. Treba je imeti opremo prilagojeno vremenskim razmeram in manjšo zalogo kondicije.

 

Udeleženci pohoda nekaj dni pred pohodom obvezno pokličejo, da se dogovorimo za obliko in način prevoza.

 

Franc Koželj
041 716 430