panorama 

Ciprnik (1746 m) in Vitranc (1638 m)

 

sobota, 5. julij 2014

 

 

Slikovita okolica Kranjske Gore je svet Vandotovih junakov: Kekca in Rožleta, Mojce in Tinkare, Bedanca in Brinclja, tete Pehte, Kosobrina in drugih. V ta svet se bomo podali tudi mi.

 

Ciprnik je eden izmed tistih vrhov, na katerih zlahka obsedimo dlje, kot smo nameravali. Naš pogled privlači zid mogočnih gora, od verige Ponc preko Jalovca, Mojstrovke, Prisanka, Razorja in Škrlatice do Špika. Sledimo lahko tudi ravni črti karavanških vrhov od Peči (Tromeje) do Kepe, v ozadju pa se kaže mogočni Dobrač nad Ziljsko dolino v Avstriji. Tik pod nami je Planica s skakalnicami, lepo se vidijo tudi Zelenci, izvir Save Dolinke.

 

Turo bomo pričeli pri spodnji postaji žičnice v Podkorenu, kjer se bomo dobili na parkirišču ob izteku smučišča ob 6. uri.

 

Pot nas bo vodila v smeri Planice, nato pa se bomo pri dvosedežnici smučišča Velika dolina pričeli vzpenjati proti Ciprniku. Del poti do markirane steze iz Planice, ki vodi na Ciprnik, bomo opravili po lažjem brezpotnem svetu. S Ciprnika se bomo vračali po z gozdom poraščeni grebenski poti proti Vitrancu. Sledil bo spust pod ostenje Velikega in Malega Vratnika, turo pa bomo zaključili pri jezeru Jasna.

Hoje s postanki bo približno 7 do 8 ur.

 

Nujna je zanesljiva obutev in pohodne palice.

 

 

Vodnik:

 

Andrej Hernec
041 327 845

 

 

 

POROČILO O OPRAVLJENI TURI:

 

Pete letošnje ture GK Limberk se je udeležilo 27 gornikov. Iz Podkorena nas je pot vodila mimo smučišča Velika dolina, od koder smo se po dokaj strmem brezpotnem svetu pričeli vzpenjati proti Ciprniku. Priključili smo se na pot, ki vodi iz Planice in ob čudovitih razgledih prispeli na vrh Ciprnika. Ciprnik je eden izmed tistih vrhov, na katerih zlahka pozabiš na čas in napore ob vzponu. Nekaj udeležencev se je po razgibanem grebenu podalo še na bližnjo Visoko peč. Po obveznem skupinskem fotografiranju je sledil grebenski "sprehod" na Vitranc in postanek pri Mojčinem domu. Ob pogledih na Kranjsko Goro smo se pod ostenjem Velikega in Malega Vratnika spustili do jezera Jasna, kjer smo v prijetnem razpoloženju zaključili turo.